Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

oktober 2020

Recensie - Henk Bakker, Jezus: Reconstructie en revisie, Utrecht 2020

geplaatst op donderdag 29 oktober 2020 in de categorie Recensies

Eerder verschenen er in het Nederlands taalgebied twee studies naar de historische Jezus, een van Fik Meijer (2015) en een van Cees den Heijer, (2017). Henk Bakker voegt daar nu een nieuw boek aan toe onder de titel 'Jezus: Reconstructie en revisie'. Maar wat voegt hij daar nu echt aan toe? Ik schreef een recensie over dit boek. U vindt hem hieronder. 

Open PDF bestand

Literatuurlijst - Ezra 9-10

geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020 in de categorie Literatuurlijsten

Ik schreef voor een te verschijnen bundel van Amsterdamse Cahiers over Ezra en Nehemia (ACEBT 34) een artikel 'Berît in Ezra 10,1-44'.
Ezra 9-10 zijn twee buitengewoon intrigerende hoofdstukken, maar wel hoofdstukken waarin een uiterst pijnlijke maatregel wordt voorgesteld. Mijn aandacht gaat echter uit hoe het thema van het verbond in Ezra 10 een rol speelt. De bundel verschijnt in januari 2021.
Nu alvast de literatuurlijst met betrekking tot Ezra 9-10.

Open PDF bestand

Bibliografie van Nico Riemersma (2)

geplaatst op vrijdag 02 oktober 2020 in de categorie Bibliografie (Nico Riemersma)

Ik hanteer twee literatuurlijsten. De ene naar categorie. In de andere zet ik mijn artikelen, boeken, recensies en lezingen chronologisch onder elkaar. De laatste lijst vindt u hieronder. 

Open PDF bestand

'Een gouden naslagwerk' (buitengewoon positieve recensie in Veluwse Kerkbode)

geplaatst op donderdag 01 oktober 2020 in de categorie Lucas (boeken)

Mijn boek 'Het Lucasevangelie onder de loep: Opbouw, stijl en theologie' kreeg in april 2020 wel een heel positieve recensie. Leo Smelt sprak in de Veluwse Kerkbode over 'een gouden naslagwerk'.  

Open PDF bestand