Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

september 2014

Een nieuw Amsterdams Cahier 'Lucas & Handelingen'

geplaatst op zaterdag 27 september 2014 in de categorie Blog

Op vrijdag 12 september werd in de serie Amsterdamse Cahiers voor Exegese van de Bijbel en zijn Tradities op het Ariënsinstituut in Utrecht een nieuw cahier gepresenteerd: Lucas & Handelingen, Bergambacht 2014. Alle auteurs en de redactie van ACEBT waren daarbij aanwezig. Na het welkom door Piet van Midden mocht ik als redacteur het boek presenteren. De inleiding die ik daarbij hield, vindt u bijgaand. 

Open PDF bestand

Elia, Jezus en Johannes in lucaans perspectief

geplaatst op zaterdag 27 september 2014 in de categorie Lucas-Handelingen (artikelen)

In de bundel die ik zelf redigeerde: 'Lucas & Handelingen (ACEBT 29), Bergambacht 2014, 77-87, schreef ik ook zelf een artikel, met als titel 'Elia, Jezus en Johannes in lucaans perspectief'. 

Het beeld van Elia in Lucas-Handelingen is complex. Elia treedt in Lucas-Acta als zelfstandig verhaalpersonage op; daarnaast wordt hij zowel verbonden met Johannes als met Jezus, waar in de andere synoptische evangeliën voornamelijk Johannes met Elia wordt verbonden. Wat ik in dit artikel wil laten zien, is dat Johannes met de Elia-figuur uit het profetenboek Maleachi is verbonden is en Jezus met de Elia-figuur uit de Koningenboeken als ook dat de identificatie van Johannes met Elia van Maleachi groter is dan die van Jezus met Elia uit de Koningenboeken.

Open PDF bestand