Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

november 2018

Lezing over het Lucasevangelie in het C-jaar

geplaatst op donderdag 22 november 2018 in de categorie Nieuws

Begin december begint in de kerk het C-jaar, dat is het jaar waarin het Lucasevangelie de rector is. Omdat we in de kerkelijke liturgie vooral op de afzonderlijke perikopen georiënteerd zijn, is het goed om aan het begin van het Lucas-jaar aandacht te schenken aan de grotere verbanden van dit derde evangelie. Dat doe ik in een lezing op donderdag 29 november om 20.00 uur in de Bosbeskapel, Den Haag. U bent van harte welkom. 

Lees verder

'Jezus van Nazareth' van Joseph Ratzinger

geplaatst op woensdag 21 november 2018 in de categorie Lezingen

Ik ben dit jaar in Zuidwest een lezingenserie gestart onder de titel 'Jezus tussen hemel en aarde'. Eén keer in de maand bespreek ik een Jezus-boek dat recent in het Nederlands taalgebied is verschenen.
In november 2018 lazen we de trilogie 'Jezus van Nazareth' van Joseph Ratzinger/Benedictus XVI, waarin hij het leven van de echte Jezus zegt te willen te beschrijven. Deze 'echte Jezus' komt hij tegen in de evangeliën. Dat de evangeliën verschillende Jezus-sen bieden, lijkt desondanks voor Ratzinger geen probleem te zijn. 

Open PDF bestand

Een positieve recensie in Igniswebmagazine

geplaatst op woensdag 21 november 2018 in de categorie Lucas (boeken)

Op vrijdag 16 november 2018 verscheen in het Igniswebmagazine op internet een positieve recensie van mijn nieuwe boek 'Het Lucasevangelie onder de loep'. De recensent: bijbelwetenschapper en filosoof Pieter Van Petegem. Hij noemt het 'een goede inleiding voor iedereen die meer wil weten over de werkwijze van Lucas', waarin 'kleurrijke pareltjes' zijn te vinden. 

Open PDF bestand

Inleiding in het Lucasevangelie

geplaatst op vrijdag 02 november 2018 in de categorie TVG Den Haag

In het tweede jaar van de cursus Theologie voor Geïnteresseerden (TVG) staan, in Den Haag, de vier evangeliën centraal. In de vijfde en zesde les behandelde ik het Evangelie volgens Lucas. Deze twee lessen vindt u in de bijlage.

Open PDF bestand

Inleiding in het Matte├╝sevangelie

geplaatst op vrijdag 02 november 2018 in de categorie TVG Den Haag

In het tweede jaar van de cursus Theologie voor Geïnteresseerden (TVG) staan, althans in Den Haag, de vier evangeliën centraal. In de derde en vierde les behandelde ik het Evangelie volgens Matteüs. Deze twee lessen vindt u in de bijlage.

Open PDF bestand