Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

april 2024

Interview 'Leven met Lucas'

geplaatst op dinsdag 23 april 2024 in de categorie Nieuws

Vlak voor Pasen werd ik door Hans Willems geïnterviewd voor Samenklank, het kerkblad van Protestants Den Haag-Zuidwest. De reden: mijn nieuwste boek 'The Gospel of Luke as Masterpiece: Structure, Genre and Way of Telling' (Münster: Lit Verlag 2023) dat in december 2023 verscheen. Vandaag kwam Samenklank uit. Het interview kreeg als titel mee 'Leven met Lucas'.

Open PDF bestand

'Met een volkomen haat haat ik hen' (preek over Psalm 139,19-22)

geplaatst op zaterdag 20 april 2024 in de categorie Preken

Op de cursus 'Theologie voor Geïnteresseerden' was het boek Openbaring aan de orde. Ik vroeg of er ook passages waren die hen raakten. Dat Openbaring 21 direct genoemd werd, zal niet verbazen. Ik vroeg of vers 8 daar ook bij hoorde, waarop het gesprek kwam op een 'troubled topic in a sacred text'. In dat verband kwam Psalm 139,19-22 ter sprake. Wat ik daarover zei, vroegen ze me, toen ik vertelde dat ik daar een keer over gepreekt had in een serie over de Psalmen. Omdat ik vermoed dat ook anderen dat wel zouden willen weten, heb ik hem nu op mijn website gezet.

Open PDF bestand

De rol van God in het boek Ruth: Over de houding van God ten opzichte van het lijden

geplaatst op dinsdag 02 april 2024 in de categorie Oude Testament (artikelen)

In de Stille Week verscheen Megillot (ACEBT 37), Amsterdam: SHA 2024, dat ik samen met prof. dr. Klaas Spronk redigeerde. Ik schreef daarin twee artikelen: 'De vertaling van Klaagliederen' (pag. 67-82) op deze website te vinden als 'Klaagliederen en de Stille Week', blog 17 februari 2024. En ik schreef 'De rol van God in het boek Ruth: Over de houding van God ten opzichte van het lijden' (pag. 11-24) dat u in de bijlage kunt vinden.

Open PDF bestand

Studiedag over ‘De bijbel als biografie van God en mensen'

geplaatst op dinsdag 02 april 2024 in de categorie Blog

Onder de titel ‘De bijbel als biografie van God en mensen: Geschiedenis en hergebruik van teksten' is begin februari 2024 het nieuwste boek verschenen van Eep Talstra, emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Faculteit Theologie en Religie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Het boek laat zich verstaan als (1) een hartstochtelijk pleidooi om de bijbelse teksten het beginpunt van alle theologie te laten zijn, (2) om nu eens alle aandacht uit te laten gaan naar God als hij ‘ik' zegt.
Over dit boek organiseren we een studiedag.

Plaats: ‘De Schutse', De Mérodelaan 1, 1422 GB Uithoorn.
Tijd: vrijdag 26 april 2024 van 10.30 uur tot 15.00 uur, inclusief lunch.
Kosten: een donatie - richtbedrag: € 20 - ter ondersteuning van het werk van de Dirk Monshouwerstichting.

Meer informatie vindt u in de bijlage.

Open PDF bestand