Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

augustus 2017

Preken over het Onze Vader

geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017 in de categorie Preken

Als er een gebed is dat veel gebeden wordt, dan is dat het Onze Vader wel. Ik neem aan dat het altijd met 'kawwana' gebeden wordt. Voor de term 'kawwana' verwijs ik naar het prachtige boek van Abraham Heschel, In het licht van zijn aangezicht. De betekenis van het gebed in de joodse gedachtenwereld, Utrecht [1989] (pag. 66vv.).
Ik hield in de Bethelkerk in 2009-2010 een serie preken over het Onze Vader. Ze stonden ooit los op de website van de Bethelkerk, ik heb ze nu in één bestand bij elkaar gezet.

Open PDF bestand

Preken over de apostolische geloofsbelijdenis

geplaatst op dinsdag 29 augustus 2017 in de categorie Preken

Wanneer je met mensen in gesprek raakt over de apostolische geloofsbelijdenis, proef je al snel de nodige aarzelingen. Ze willen nog wel eens als beladen woorden ervaren worden. Daar kan een kerk het niet bij laten. Die zal moeten proberen om mensen weer contact te laten maken met deze grootse woorden uit de traditie.
Ik behandelde diverse thema's uit het apostolicum in een serie preken. Ze stonden ooit op de website van de Bethelkerk, Den Haag-Loosduinen, maar die - kerk en website - verdwenen. Ik heb deze preken nu in één bestand bij elkaar gezet.

Open PDF bestand