Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

oktober 2018

'Gewoon Jezus' van Tom Wright

geplaatst op donderdag 25 oktober 2018 in de categorie Lezingen

Ik ben dit jaar in de kerk een lezingenserie gestart onder de titel 'Jezus tussen hemel en aarde'. Eén keer in de maand bespreek ik een Jezus-boek dat recent in het Nederlands taalgebied is verschenen. In oktober 2018 lazen we het boek 'Gewoon Jezus: Een nieuwe visie op wie hij was, wat hij deed en waarom hij ertoe doet' van de Engelse nieuwtestamenticus Tom Wright (Franeker 2015, 2e druk). Het boek draait helemaal om 'het koninkrijk van God', door Wright weergegeven met 'God heeft nu de leiding'.

Open PDF bestand

'De onopgeefbare verbondenheid van de kerk met Israƫl' (preek op Israƫlzondag)

geplaatst op zaterdag 06 oktober 2018 in de categorie Preken

Met het manifest van een groep liberale theologen is er opnieuw discussie ontstaan over 'de opopgeefbare verbondenheid van de kerk met Israël'.  Alle reden om op Israëlzondag, 7 oktober 2018, preciezer te formuleren waar het dan om gaat. 

Open PDF bestand

Inleiding in het Marcusevangelie

geplaatst op donderdag 04 oktober 2018 in de categorie TVG Den Haag

In het tweede jaar van de cursus Theologie voor Geïnteresseerden (TVG) staan, althans in Den Haag, de vier evangeliën centraal. In de eerste twee lessen behandelde ik het Evangelie volgens Marcus. De twee lessen vindt u in de bijlage. 

Open PDF bestand

Bibliografie van Nico Riemersma (1)

geplaatst op woensdag 03 oktober 2018 in de categorie Bibliografie (Nico Riemersma)

In de bijlage vindt u een lijst met publicaties (wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke) en recensies, die ik vanaf 2003 heb geschreven. Diverse artikelen vindt u op deze website.

Open PDF bestand

Op zoek naar de kern van het boek Jona

geplaatst op woensdag 03 oktober 2018 in de categorie Oude Testament (artikelen)

Op donderdag 4 oktober werd - naar het zich laat aanzien - het laatste Amsterdamse Cahier voor Exegese van de Bijbel en zijn Tradities gepresenteerd. Dat gebeurde op een bijeenkomst van de Societas Hebraica Amstelodamensis, op de VU in Amsterdam. Dit tweeëndertigste cahier gaat over 'De twaalf kleine profeten', onder redactie van prof. dr. Klaas Spronk.

Ik schreef voor dit laatste nummer een verhaal over het boek Jona. De titel
van mijn bijdrage luidt: 'Op zoek naar de kern van het boek Jona'. 

Open PDF bestand