Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

november 2016

'Barmhartigheid' in Lucas-Handelingen: een bijbels-theologische studie

geplaatst op zaterdag 19 november 2016 in de categorie Lucas-Handelingen (artikelen)

Op zondag 'Christus Koning', 20 november 2016, sluit paus Franciscus het Heilig Jaar van de Barmhartigheid. Uit dank dat hij de zaak van de barmhartigheid weer onder de aandacht heeft gebracht, schreef ik onderstaand artikel: 'Barmhartigheid' in Lucas-Handelingen; een bijbels-theologische studie'. 

Open PDF bestand

De beweging van de barmhartigheid (preek over Lucas 10,25-37)

geplaatst op maandag 14 november 2016 in de categorie Preken

In het kader van het jaarthema 'Toonbeeld van barmhartigheid' schonk ik op zondag 13 november 2016 aandacht aan de barmhartigheid die in het Lucasevangelie uit een beweging bestaat, die vier momenten kent: zien (a), compassie (b), toenadering (c) en ontferming (d).
Mijn preek, waarin ik mij concentreerde op de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (Lucas 10,25-37), gaf ik als titel mee: 'De beweging van de barmhartigheid'. 

Open PDF bestand

'Zoals uw Vader barmhartig is' (preek over Exodus 34,1-7)

geplaatst op maandag 14 november 2016 in de categorie Preken

Op de startzondag is het gebruik om het jaarthema te introduceren. Het thema is dit jaar 'Toonbeeld van barmhartigheid'.
Op zondag 18 september 2016 stond het begin van het verhaal over de twee nieuwe stenen tafelen (Exodus 34,1-7) centraal. Het  is in dat verhaal dat voor het eerst in de Bijbel het adjectief 'barmhartig' valt als omschrijving van God.

De titel van mijn preek sluit aan op Jezus' woord uit de Veldrede (Lucas 6,36): 'Zoals uw Vader barmhartig is'. 

Open PDF bestand