Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

Leerhuis 'God en het lijden'

Leerhuis 'God en het lijden'

geplaatst op zaterdag 29 augustus 2015 in de categorie

Leerhuis 'God en het lijden' 
Bestudering van het bijbelboek Job

Als kwaad/lijden mensen treft, dan reageert iedereen daar op haar of zijn eigen wijze op, afhankelijk van wat je overkomt en wie je zelf bent. Die variëteit aan reacties tref je ook in de Bijbel aan. Een bijbelboek dat zich in het bijzonder met het lijden bezighoudt, is Job. Het ene leed heeft hij nog niet achter de rug, of het volgende leed kondigt zich al. Dat roept tal van vragen op, dat is bij hem het geval, zoals dat ook bij ons gebeurt. De grootste vraag is die naar het ‘waarom?' Daarover gaat Job in debat met zijn vrouw, zijn vrienden, en met God.
In het leerhuis lezen we die passages die karakteristiek zijn voor dit bijzondere bijbelboek, dus in elk geval de verhalende hoofdstukken aan het begin (Job 1-2) en aan het eind (Job 42). Daarnaast schenken we aandacht aan een aantal bekende redevoeringen, waaronder Jobs eerste en laatste antwoord (Job 3 en 42), en vooral ook het antwoord van God op Jobs klachten (Job 38-42).

Data en tijd: dinsdagmorgen 29 september, 27 oktober, 24 november 2015, 26 januari, 23 februari en 22 maart 2016, van 10.00-12.00 uur.
Plaats: Bosbeskapel, Bosbesstraat 5.
Leiding en opgave: ds. Nico Riemersma

 

meer blog items in de categorie ( )