Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

Welkom

Ik heet u van harte welkom op mijn website, die ik vanaf mei 2013 ben gestart. Ik begeef mij op twee velden: kerk en wetenschap. U vindt hier op beide terreinen informatie. Zo kunt hier de wetenschappelijke en populair-wetenschappelijke artikelen vinden die ik geschreven heb, maar ook de inzet van mijn proefschrift naast praktische zaken als literatuurlijsten en vertalingen. Wat de kerk betreft, treft u hier preken van mijn hand aan, kerkbladartikelen en lezingen. Kijk rustig rond, zou ik zeggen. Als U wilt, mag u ook reageren op één van mijn schrijfsels (zie mijn contactadres).

Recente berichten

De rol van God in het boek Ruth: Over de houding van God ten opzichte van het lijden

geplaatst op dinsdag 02 april 2024 in de categorie Oude Testament (artikelen)

In de Stille Week verscheen Megillot (ACEBT 37), Amsterdam: SHA 2024, dat ik samen met Klaas Spronk redigeerde. Ik schreef daarin twee artikelen: 'De vertaling van Klaagliederen' (pag. 67-82) op deze website te vinden als 'Klaagliederen en de Stille Week', blog 17 februari 2024. En ik schreef 'De rol van God in het boek Ruth: Over de houding van God ten opzichte van het lijden' (pag. 11-24) dat u in de bijlage kunt vinden.

Open PDF bestand

Studiedag over ‘De bijbel als biografie van God en mensen'

geplaatst op dinsdag 02 april 2024 in de categorie Blog

Onder de titel ‘De bijbel als biografie van God en mensen: Geschiedenis en hergebruik van teksten' is begin februari 2024 het nieuwste boek verschenen van Eep Talstra, emeritus hoogleraar Oude Testament aan de Faculteit Theologie en Religie aan de Vrije Universiteit, Amsterdam.

Het boek laat zich verstaan als (1) een hartstochtelijk pleidooi om de bijbelse teksten het beginpunt van alle theologie te laten zijn, (2) om nu eens alle aandacht uit te laten gaan naar God als hij ‘ik' zegt.
Over dit boek organiseren we een studiedag.

Plaats: ‘De Schutse', De Mérodelaan 1, 1422 GB Uithoorn.
Tijd: vrijdag 26 april 2024 van 10.30 uur tot 15.00 uur, inclusief lunch.
Kosten: een donatie - richtbedrag: € 20 - ter ondersteuning van het werk van de Dirk Monshouwerstichting.

Meer informatie vindt u in de bijlage.

Open PDF bestand

Tussen verraad (Judas) en verloochening (Petrus) (preek over Marcus 14,17-31)

geplaatst op woensdag 27 maart 2024 in de categorie Preken

Op Witte Donderdag kan je natuurlijk ook een keer een ander verhaal lezen dan het verhaal van de voetwassing uit het Johannesevangelie (hoofdstuk 13,1-20). Omdat dit jaar het Marcusevangelie de rector is, zou ik kiezen voor Marcus 14,17-31. Dat mag misschien niet gebruikelijk zijn om ook vv. 26-31 erbij te lezen, maar daardoor komt de paschaviering wel precies in het midden te staan tussen de aankondiging van het verraad door Judas en de aankondigng van de verloochening door Petrus.

Open PDF bestand