Nico Riemersma

kerkelijk theoloog in Den Haag

Overlijden van mijn lieve moeder

Overlijden van mijn lieve moeder

geplaatst op dinsdag 31 maart 2015 in de categorie Nieuws

test afbeelding


Mijn moeder, Nicoline Adriana de Gaay Fortman, is op 25 september 1921 in Dordrecht geboren. Ze werd vernoemd naar haar grootvader: Nicolaas Adriaan de Gaay Fortman, predikant in Amsterdam. Door hem is ze ook in Dordrecht gedoopt. Dat gebeurde in de Wilhelminakerk.

Toen haar vader rechter werd in Amsterdam, verhuisde het gezin naar een bovenwoning in Amsterdam, achter het Concertgebouw, in de Johannes Verhulststraat 77. Na de verhuizing vroeg ze haar moeder, wanneer de zandbak uitgepakt werd.
Ze bezocht het Gereformeerd Gymnasium op de Keizersgracht, waarna ze de bibliotheekopleiding volgde. Piet Riemersma kende ze al vanaf de tweede klas, maar de liefde tussen hen begon pas in de zesde klas te bloeien, en is nooit meer overgegaan. Ruim 75 jaar zijn ze een uiterst gelukkig stel geweest: 67 1/2 jaar huwelijk, voorafgegaan door een langdurige verlovingstijd.

vader en moeder.jpg


Mijn moeder heeft mijn vader in zijn predikantswerk altijd terzijde gestaan, maar ontwikkelde ook een eigen leven: binnen de kerk, de maatschappij en de gereformeerde vrouwenbond. Voor al haar activiteiten is ze geridderd. Veel van haar activiteiteiten staan in de christelijk-sociale lijn van de Fortmannen. Ze mocht een echte Fortman zijn, maar had ook veel van haar moeder, een Nolte, op wie ze sterk leek.

In de overdenking die ik in de dankdienst hield, typeerde ik haar als iemand bij wie het woord 'welkom' met grote letters in haar woordenboek stond. Ze was uitermate betrokken op mensen, op een ieder die ze in haar leven had ontmoet en kende, met een bijzonder oog voor de kwetsbare medemens. Ze volgde het leven van anderen nauwgezet, had een grote belangstelling voor de ander. Een andere karakteristiek: haar trouw in al haar contacten, met tal van mensen uit de diverse gemeentes die gediend waren (Vijfhuizen, Drachten, Bennekom, Leeuwarden, Rotterdam-Alexanderpolder, Harlingen en Nieuw Loosdrecht).
De laatste jaren hebben ze in Amersfoort doorgebracht, waar ze genoot van bezoek van kinderen, kleinkinderen, familieleden en vrienden en vriendinnen.

Op zaterdagmiddag 21 maart overleed ze, op drieënnegentigjarige leeftijd. In de dankdienst op maandag 30 maart 2015 schetste haar oudste zoon Peter haar leven, vertelde haar oudste kleindochter Nienke over haar liefdevolle, grootmoederlijke rol. Eén van haar nichten, Lieske, memoreerde de rol die zij in de Fortmanfamilie heeft gespeeld, haar zorg voor het het familie-archief en de nauwkeurige wijze waarop zij verder is gegaan met de genealogie.

In onze herinneringen zal ze voortleven als iemand die weinig voor zichzelf vroeg, maar eigenlijk altijd op anderen gericht was.

meer blog items in de categorie (Nieuws )